FalZinc direct op de houten dakdoos levert gewenste optimalisatie
In het centrum van Drunen is in opdracht van Woonveste, door architectenbureau KOW Architectuur en Wijnen Bouw Someren, een bijzonder complex met koop- en huurwoningen gebouwd. Het is opgeleverd in 2010. FalZinc leverde een belangrijke bijdrage aan het succes van de nieuwbouw.
Dakdoorbrekingen voor loggia’s en ramen
Vooral de daken en wat daar allemaal bij hoort, staan in het middelpunt van de belangstelling. Zo’n 4.300 m2 FalZinc is op de grote daken en talrijke uitbouwen aangebracht. Met name aan de voorzijde, met veel dakdoorbrekingen door loggia’s en ramen, was het voor de vakmensen een uitdaging om moeilijkheidsgraad, projectgrootte en bouwsnelheid met elkaar te combineren. FalZinc laat zich verwerken als traditioneel zink en dat betekent dat dit ambachtelijk werk alleen door vaklieden kan worden uitgevoerd, zeker als er regelmatig afgeweken moet worden van standaard oplossingen.
Resultaat met FalZinc op hoog niveau
Het resultaat bevindt zich op hetzelfde hoge niveau. De chique uitstraling van het geheel trekt zowel vanaf afstand als in detail de aandacht. De kwaliteit van het werk sluit letterlijk en figuurlijk exact aan bij de hoge kwaliteit qua materiaalgebruik en afwerking die architect en bouwer met elkaar tot stand gebracht hebben.
Met FalZinc besparen op de kostprijs
Het eindresultaat qua dak is niet altijd zo in beeld geweest. Het bouwteam was op zoek naar optimalisatie en keek ook naar het dakontwerp. In het bestek was al Kalzip opgenomen. Duidelijk was dat het in ieder geval géén pannendak mocht worden. De gezochte “levende” uitstraling – het “nature effect” van het dak moest blijven, maar een oplossing met bijvoorbeeld leisteen zou veel te duur worden. Traditioneel zink zou prima passen, maar daarmee zou op dit project op dit onderdeel niet op de kostprijs bespaard kunnen worden. De in het bouwteam uitgenodigde adviseur kwam met de oplossing tot optimalisatie. Hij kon onderbouwen dat op dit project de keuze voor FalZinc, een laagfels aluminiumproduct met een laagje geanodiseerde zink, de beste oplossing zou zijn.
Dampdichte folie direct onder FalZinc
De “winst” zat mede in de dakopbouw, die niet door de aannemer gemaakt hoefde te worden. De gebruikelijke dubbele constructies met isolerende sandwichpanelen ter voorkoming van dampvorming, konden achterwege blijven door FalZinc direct op de houten dakdoos aan te brengen. Aan de binnenkant van de dakdoos zit een dampdichte folie en aan de buitenkant, direct onder het FalZinc, is een dampopen en waterkerende folie aangebracht.
Het complex in Drunen heeft een zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk dak met de gewenste uitstraling gekregen én de gevonden oplossingen hebben bijgedragen aan een sluitende begroting.
Foto’s laagfels FalZinc woningbouw, project Drunen